Posted tagged ‘Hardware’

D-Link DGE-530T–Different Revisions, Different Drivers

June 3, 2013

I recently ran into an issue trying to install drivers for a D-Link DGE-530T Gigabit NIC in a Windows Hyper-V Server 2012 test box. I discovered that different revisions of the card use completely different chipsets. Drivers for the DGE-530T are NOT available out of the box in Windows Server 2008 R2 or Windows Server 2012. Unfortunately, the drivers which are currently available from the D-Link.ca support site only appear to support the latest revision – Revision “C”. Revision “C” uses a Realtek chipset, but Revision “B” of the Card uses a Marvel chipset. The latest driver file from D-Link (Version 10.00)  doesn’t have the Marvel Drivers.

I have several Revision B2 cards. I found the drivers for them in the Versions 8.00 driver file which I had to get from the D-Link USA support site.  I used the drivers in the “\dge530T_drivers_20080901\Windows 2008 64 driver” folder of the zip file.

FWIW I tried a Revision B2 Card with Windows 7 – the drivers were automatically installed (presumably from Windows Update). The DGE-530T is NOT a server class NIC so it’s not surprising that the drivers aren’t available out of the box for a server O/S, even though a number of other “desktop class” NIC drivers are present.

I will post a more detailed description of the process I went through to get these drivers installed in another post. For now, hopefully this will save somebody the aggravation I went through trying to get this card working.